Ventilatie is simpel gezegd het naar binnen halen van 'verse' lucht, en de 'gebruikte' binnen lucht naar buiten afvoeren.
In uw huis/kantoor is goede ventilatie heel belangrijk. Zo leeft u comfortabel en onbezorgd in een gezond binnenklimaat. Ook voorkomt u problemen als gevolg van vocht en schimmel. Net als fijnstof, dat blijft buiten de deur. Daarnaast bespaart u op energiekosten. Hoe kunt u nu goed ventileren? Dat kan door roosters en ramen open te zetten, maar ook door middel van mechanische ventilatie.
Belang van ventileren
In een woning wordt gemiddeld 15 liter vocht per dag geproduceerd door koken, douchen en wassen. Een ventilatiesysteem ververst lucht en zorgt dat vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Maar ventilatie zorgt ook voor energiebesparing: het kost meer energie om een vochtige woning/ruimte op te warmen dan een goed geventileerde woning/ruimte. Gezondheid en comfort zijn belangrijk als je prettig wilt wonen. Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dit bespaart energie, maar vermindert ook de circulatie van de lucht in huis. Daarom is voor een gezond binnenklimaat ventilatie nodig.
Door in huis te werken, studeren, koken en slapen, vervuilt de binnen lucht. Door goede ventilatie voorkom je dat hinderlijke en schadelijke stoffen en deeltjes in je woning blijven hangen. Hiermee verklein jij de kans op gezondheidsklachten en voel je je energieker.
Zonder ventilatie | Met ventilatie |
Vocht | Gezonde binnen lucht |
Schimmels | Lekker slapen |
Nare geurtjes | Minder allergieën |
Hoofdpijn | Uitgerust gevoel |
Chronische verkoudheid | Vitaliteit |
We zijn in 2020 allemaal geconformeerd met Covid-19 en ook hier werd weer verwezen naar goed ventileren. Maar wat we niet moeten vergeten aan goed ventileren is onderhoud. Om het systeem goed te laten functioneren is er onderhoud nodig. Bij ons kunt u terecht voor het juiste en perfecte onderhoud aan het systeem in uw woning of gebouw. We denken dan aan onderhoud toestel, maar wat we niet moeten vergeten is het reinigen van de luchtkanalen. De luchtkanalen zijn het transportmiddel vanuit het toestel naar de ruimten waar wij leven. En de luchtkanalen zijn nu eenmaal het ideale broeinest voor verontreiniging en bacteriën. Luchtkanalen worden gemiddeld om de 8 jaar gereinigd. Wij als FRC ventilatie techniek bv hebben de kennis en machines om de luchtkanalen op 3 manieren te reinigen.
Borsteltechniek.
- Meest eenvoudige en traditionele manier.
- Middels een flexibele as met roterende borstel welke op een boormachine wordt aangesloten worden de luchtkanalen gereinigd en de verontreinigen worden middels een afzuiginstallatie afgezogen.
- Voor metalen luchtkanalen gebruiken wij halfronde Perlon borstels.
- Voor kunststof luchtkanalen gebruiken wij de wisdoeken.
Poederreiniging.
Hiervoor hebben wij professioneel apparatuur met een compressor en een druk ketel(tje) welke wordt gevuld met reinigingspoeder.
Daarbij wordt er met behulp van perslucht reinigingspoeder door de ventilatiekanalen verspreid. Door deze krachtige manier van reinigingen worden zelfs de meest vervuilde kanalen schoon. Na het reinigen blijft er een antistatische laag achter, waardoor nieuw vuil zich minder snel hecht. Het product is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.
Grote systemen reinigen.
Dit professionele systeem voor luchtkanaalreiniging kunnen voor diverse toepassingsgebieden ingezet worden, meest voorkomende zijn kanaalsystemen in scholen, kantoren en ziekenhuizen.
Wij werken met een Compact Duct Cleaner (CDC Set)
Dit systeem kan worden ingezet voor kanalen van 100 - 800 millimeter en werkt het meest effectief wanneer er zachte vervuiling in het kanaal zit. Stofvervuiling verwijderen is waar dit systeem voor gemaakt is. Dit komt ook doordat de borstels erg zacht zijn en elke vorm van kanaal aannemen.
De aandrijfmachine wordt d.m.v. een afstandsbediening aangestuurd waardoor wij zelf uit ervaring bepalen in welke snelheid stand en welke kant de borstel roteert (links/rechts). De rode slang heeft een diameter van 50 millimeter. Hierdoor wordt namelijk ook de lucht flow gezogen. Dit zorgt ervoor dat er direct bij het borstelpunt sprake is van stofafzuiging. Er is dus geen externe afzuiging nodig. Daarnaast biedt afzuiging direct bij het borstelpunt de beste efficiëntie mogelijk. Door de borstels kunnen wij met 4 verschillende borstels kanalen van 100 - 800 millimeter reinigen! Ongeacht de type kanalen; ovaal, cirkelvormig of rechthoekig.
Desinfecteren.
Waarom desinfecteren? Sommige klanten hebben graag dat na het reinigen van hun ventilatie systeem er ook gedesinfecteerd wordt. Dit zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en meer geen schade kunnen aanrichten. Bij ziekenhuizen is dit bijvoorbeeld een groot probleem.
Hoe werkt het?
De fogger is een soort mist generator, die vloeistof opwarmt en vervolgens als een fijne ''mist'' door de kanalen sprayt. Om het middel effectief door het kanalenwerk te krijgen, maken wij gebruik van een externe lucht flow. Het reinigingsmiddel zal deze luchtstroom volgen en zo vervolgens de kanalen raken met het middel. Afhankelijk van de grootte en lengte van de luchtkanalen wordt bepaald hoeveel reinigingsmiddel er gesprayd moet worden. Bij kleine systemen is dit vaak 3 tot 5 minuten. Wanneer een groter netwerk aan kanalen gedesinfecteerd moet worden, kan het ook wel een half uur worden.
En als laatste moeten we een zeer belangrijk punt niet vergeten; INREGELEN!
Aan de hand van tekeningen en of opname op locatie worden de ruimten berekend. Middels een vleugelrad anemometer of nuldruk compensatiemeter worden de capaciteiten gemeten en ingeregeld. Er is voor een eigenaar toch niets beter dan het nieuw aangelegde ventilatie systeem te laten onderhouden door de uitvoerende ventilatie specialist. Na aanleg van het door ons uitgevoerde werk leggen wij dit vast middels beeldmateriaal zodat wij altijd weten hoe het systeem is gemaakt. Maar geen zorgen, ook bestaande installaties nemen wij graag in onderhoud.
Wilt u meer informatie wacht dan niet en neem contact met ons op. Wij zorgen dan voor een advies op maat voor uw installatie. Want er is toch niets beter dan een gezond binnen klimaat.